Det sier en fornøyd Ingun Bakstad hos REB Anlegg AS, som nylig kom hjem etter et tredagers besøk på Prinoth-fabrikken i Herdwangen, Syd-Tyskland.
-Det var helt supert. Vi fikk omvisning på fabrikken og ble godt i varetatt av Andreas hos Prinoth. Vi fikk delt våre erfaringer om de spesielle utfordringene vi har i Norge, og hva vi kunne tenke oss av forbedringer på de neste generasjonene av stubbefreser, sier Ingun.
Vi fikk også den glede og spise middag sammen med CEO Michel Van Wees og andre representanter fra fabrikken.
Godt å ha i ryggen
Prinoth, som er et datterselskap i HTI-gruppen (High Technology Industries), er et tradisjonsrikt og velkjent italiensk foretak. Bedriften drev opprinnelig med ulike typer av beltedrevne snøprepareringsmaskiner, men etter at den tyske maskinfabrikken AHWI ble kjøpt opp i 2011, har stubbefreser og andre skogs- og landbruksmaskiner blitt en viktig del av sortimentet.
Opp gjennom årene har REB Anlegg AS kjøpt flere maskiner fra Prinoth. Alle sammen er levert av familiebedriften Owren AS på Vingrom. Rolf Einar Bakstad hadde et tett samarbeid med dem, og det har også den nye generasjonen i REB ANLEGG AS.
-De har vært en solid samarbeidspartner for oss i mange år. De er slike folk som det er godt å ha i ryggen, sier Ingun Bakstad.
Fornyer stadig maskinparken
Den første maskinen Ingun kan huske at faren kjøpte fra Owren AS var en Prime Tech Gator 400 stubbefres med to aggregater. Hun mener det var i 2008, og forteller at denne maskinen nå er mer eller mindre pensjonert. Den er likevel bare smågutten i forhold til den digre Tonstad 2300 D stubbefresen, som Rolf Einar Bakstad bidro til å utvikle for flere tiår siden. Den spilte en av hovedrollene da 3000 mål med stubber og røtter ble frest opp for å lage rullebaner på den nye hovedflyplassen på Gardermoen på midten av 90-tallet.
De siste årene har REB Anlegg AS fornyet maskinparken med jevne mellomrom. I dag har vi AHWI RT 400 og 2 Prinoth Raptor 800 beltegående stubbefreser, R800 dypfresaggregat for traktor som brukes der det stilles ekstra store krav til resultatene. Og i tillegg har vi et FM500 aggregat for gravemaskin – alt levert av Owren AS.
– Vi har flinke folk som tar godt vare på maskinene våre, og vi gjør gjerne noen forsterkninger selv slik at utstyret skal tåle det vi driver med. Norsk gråstein er nemlig adskillig hardere og tøffere enn det de har nede på kontinentet. Tenner og bolter må være godt dimensjonert for å tåle norske forhold.