Fra maskinhallen hos REB Anlegg.
++ Raptoren er i drift igjen
I sommer fikk en av de store stubbefresene til REB Anlegg AS motorhavari.
Del på Facebook
Del på e-post
LinkedIn

-Det er ganske frustrerende når slikt skjer midt i den tørreste, fineste og mest produktive tiden på året – og kundene venter på oss. Vi ble jo forsinket med jobbene vi hadde tatt på oss, og gutta har stått på hele høsten for å komme i mål med oppdragene som må utføres før telen kommer sier daglig leder Ingun Bakstad hos REB Anlegg AS.

Full overhaling

Det var under et større oppdrag i Vestfold at den store stubbefresen av typen Prinoth Raptor 800 begynte å vise tegn til at ikke alt var som det skulle. Da vi skulle i gang med neste jobb på Gjesåsen i Åsnes var det stopp, forteller anleggsmekaniker Jarle Gylstrøm.

Servicefolk fra Pon Equipment feilsøkte med diagnoseverktøy, og konstaterte fort at det var havari på motoren. Da var det ikke annet å gjøre enn å plukke ut motoren og sende den til full overhaling hos Pon.

Ingen enkel affære

Det er slett ingen enkel affære å «plukke ut» motoren i en Raptor 800. Stubbefresen er utstyrt med en Caterpillar CAT C18-motor, Jarle Gylstrøm forteller at den yter 640 hestekrefter og veier «et par tonn». Anleggsmekanikeren fikk bistand fra Gunnar Bryhni Landbruksverksted AS for å få fortgang på jobben.

-Vi har brukt dem i mange år når det har vært noe spesielt. De holder til rett oppe i bakken her, og stiller alltid opp når vi trenger det, sier Ingun Bakstad. Gunnar Bryhni er søskenbarnet til hennes far, Rolf Einar Bakstad, som i sin tid etablerte REB Anlegg AS.

Motoren måtte sendes til Pon Equipment AS for full overhaling. Ukene Raptoren var ute av drift var frustrerende, det store problemet for tiden er å skaffe deler, det er lang leveringstid og enkelte elektroniske komponenter er nesten umulig å få tak i. Dette forsinket overhalingen med flere uker og det er ugreit for en anleggsvirksomhet med fulle ordrebøker.

Spesialmaskiner

REB Anlegg AS har fem beltegående stubbefresere og to traktoraggregater, i tillegg til freseaggregat til gravemaskin.

-Stubbefresene og aggregatene våre har forskjellige egenskaper, og når vi skal ut på oppdrag velger vi det utstyret som er best egnet for det terrenget og underlaget vi skal jobbe med. Det er derfor ikke bare å sette inn en annen maskin når det blir stopp. Heldigvis skjer ikke det så ofte at det er store havarier, men når det skjer, er det bare å stå på til utstyret går igjen, sier Jarle Gylstrøm. Han tar seg av vedlikehold, skifte av slitedeler og oljeservice på alle maskinene.

-Men nå er heldigvis Raptoren i full drift igjen, og har i høst frest store områder i Østfold.

Stubbefreser fra REB Anlegg for rydding av skog og vegatasjon.

REB Anlegg AS er en tradisjonsrik anleggsvirksomhet som har fresing av stubber, røtter og skogsavfall i forbindelse med veibygging, industri/boligutvikling og nydyrking som spesialitet.

FLERE NYHETER

Prosjekt Bypakke Ålesund

Vi har vært på oppdrag for Bertelsen & Garpestad AS som en del av Bypakke Ålesund, FV.60 Blindheim – Flisnes. Byen skal rustes for fremtiden med miljøvennlige og effektive transportløsninger.

Les mer