Fire bilder av en mann som jobber på en lastebilmotor på en gård.
Gammel maskin med spesiell historie får nytt liv
Selv om REB ANLEGG har mange oppdrag for en rekke fornøyde kunder hvert år, er noen arbeidsoppgaver mer spesielle enn andre.
Del på Facebook
Del på e-post
LinkedIn

Den siste tiden har anleggsmekaniker Jarle Gylstrøm, som har jobbet for REB Anlegg i 20 år, overhalt motoren på Tonstad 2300 D. Dette er en av de første fresene som kom i drift i selskapet. Dette er et oppdrag Jarle fikk av gründeren, Rolf Einar Bakstad, som gikk bort for snart to år siden.

En maskin som har vært gjennom mye

Maskinen det er snakk om er en stor stubbefres, som gründeren Bakstad har vært med å konstruere og bygge. Siden den ble bygget i 1992 har den vært gjennom mye. Jarle forteller at den blant annet har hatt brann i maskinrommet og motorhavari gjennom de mange årene i drift.

«Vi har etter brannen gjenoppbygget denne maskinen, så jeg har skrudd mange timer på denne de siste årene. Vi har byttet ut mange deler i motoren, som er en CAT V12 – type 3412, blant annet er stempler, sylinderforinger, vev- og rådelagre skiftet ut i den forbindelsen», sier Jarle.

Stor og omfattende jobb

Videre forteller Jarle at selv om maskinen er en enklere konstruksjon, med lite tekniske komponenter og enklere drivlinje i forhold til moderne maskiner, er det allikevel en ganske stor og omfattende jobb, med store kostnader. Det har gått med mange timer til å overhale motoren.

Det var gründeren bak REB ANLEGG som ga Jarle oppdraget med å gjenoppbygge maskinen, det har gjort jobben spesiell fordi Rolf Einar døde før arbeidet var ferdig. Han forteller videre at maskinen, har et spesielt oppdrag i vente.

«Oppdraget det er snakk, er litt uvanlig i forhold til oppdrag som vi gjør ellers. Tonstad 2300 D er gjenoppbygget med tanke på dette oppdraget. På dette området har det vært benyttet bulldoser til å skyve en sand-kul utover ei myr. Vi skal frese så dypt vi kan for å blande denne sanden med myrjorda samtidig som vi freser stubber og røtter som ligger i myra. Denne prosessen vil gi et bra matjordssjikt for korn og potetproduksjon», sier Jarle Gylstrøm.

REB Anlegg AS er en tradisjonsrik anleggsvirksomhet som har fresing av stubber, røtter og skogsavfall i forbindelse med veibygging, industri/boligutvikling og nydyrking som spesialitet.

FLERE NYHETER

Prosjekt Bypakke Ålesund

Vi har vært på oppdrag for Bertelsen & Garpestad AS som en del av Bypakke Ålesund, FV.60 Blindheim – Flisnes. Byen skal rustes for fremtiden med miljøvennlige og effektive transportløsninger.

Les mer